Prawidłowe żywienie
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia oraz ogólny rozwój dzieci, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu.
Żywienie pływa na funkcje poznawcze, samopoczucie oraz chroni organizm przed wieloma zdrowotnymi konsekwencjami w późniejszym wieku.
Rozszerzając dietę małego dziecka, zaczyna się proces kształtowania nawyków żywieniowych. Jest to najważniejszy etap w życiu, gdyż skuteczność interwencji w nawyki zmniejsza się wraz z wiekiem.
Decyzje rodziców dotyczące sposobu w jaki żywią dziecko, mają ogromny wpływ na rozwój, a także na późniejsze nawyki żywieniowe oraz preferencje smakowe.
Pożywienie powinno dostarczać organizmowi dziecka odpowiednią ilość energii i wszystkich składników odżywczych oraz płynów w odpowiednich proporcjach.
Podstawą właściwego żywienia jest dobór produktów z różnych grup, umożliwiający komponowanie pełnowartościowych posiłków. Produkty żywieniowe powinny charakteryzować się wysoką wartością odżywczą i jakością zdrowotną.
Prawidłowo skomponowane posiłki powinny zaspokajać zapotrzebowanie na wszystkie składniki pokarmowe:
BIAŁKA
- Funkcja budulcowa.
- Mózg, mięśnie, paznokcie i włosy zbudowane są z aminokwasów, czyli cząsteczek tworzących białko.
- Z białek wytwarzane są przeciwciała oraz hormony.
- Źródła w diecie: mięso, ryby, jaja, mleko i produkty mleczne, warzywa strączkowe, nasiona, orzechy.
TŁUSZCZE
- Źródło energii.
- W diecie dzieci, tłuszcze odpowiadają za prawidłowy rozwój tkanki nerwowej, mózgu oraz wzroku.
- Umożliwiają wchłanianie się rozpuszczalnych w tłuszczach witamin: A, D, E i K.
- Źródła w diecie: masło, oleje roślinne, mięso, ryby, nabiał, nasiona, orzechy.
WĘGLOWODANY
- Główne źródło energii.
- Źródła w diecie: warzywa, owoce, pieczywo, kasze ryż, makaron, naturalne płatki.
Wartości odżywcze diety dzieci w wieku 1-3 lat (na dobę):