04. 12 – poniedziałek
I i II ŚNIADANIE:
Chleb jasny z masłem, szynka lub polędwica wieprzowa, plasterki pomidora, Kakao
(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)
Sok owocowo – warzywny
OBIAD – II DANIE:
Makaron z brokułami i szpinakiem w sosie serowo - śmietanowym
(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne, jajko)
Herbata z cytryną, Woda źródlana
ZUPA + PODWIECZOREK:
Żurek z ziemniakami, zabielany śmietaną
(zawiera alergeny: gluten, seler, mleko i produkty pochodne)
Kanapka z masłem, jajko gotowane na twardo, plasterki rzodkiewki
(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne, jajko)
Żywienie dzieci w żłobku odbywa się zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
Zalecenia dotyczące prawidłowego żywienia dzieci w pierwszych miesiącach i latach życia dziecka, opracowują eksperci Polskiego Towarzystwa Gastroenterologii, Hepatologii i Żywienia Dzieci.
Wprowadzenie produktów uzupełniających należy rozpocząć, kiedy niemowlę wykazuje umiejętności rozwojowe potrzebne do ich spożywania, zwykle nie wcześniej niż od 17. tygodnia życia i nie później niż w 26. tygodniu.
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia oraz ogólny rozwój dzieci, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu.
Żywienie pływa na funkcje poznawcze, samopoczucie oraz chroni organizm przed wieloma zdrowotnymi konsekwencjami w późniejszym wieku.