08. 08 – poniedziałek
I i II ŚNIADANIE:
Chleb graham z masłem, wędlina wieprzowa, pomidor, Kakao
(zawiera alergeny: gluten, mleko i produkty pochodne)
Sok owocowo – warzywny, bobofrut
OBIAD – II DANIE:
Ryż gotowany na mleku, sos serowo – jogurtowy z truskawkami
(zawiera alergeny: mleko i produkty pochodne)
Herbata z cytryną, Woda źródlana
ZUPA + PODWIECZOREK:
Zupa szpinakowa z ziemniakami, zieleniną, zabielana śmietaną
(zawiera alergeny: seler, mleko i produkty pochodne)
Grillowane warzywa w ziołach
(zawiera alergeny: seler)
Żywienie dzieci w żłobku odbywa się zgodnie z zaleceniami Instytutu Żywności i Żywienia im. prof. Aleksandra Szczygła
Prawidłowe żywienie jest jednym z najważniejszych czynników wpływających na stan zdrowia oraz ogólny rozwój dzieci, szczególnie w okresie intensywnego wzrostu.
Żywienie pływa na funkcje poznawcze, samopoczucie oraz chroni organizm przed wieloma zdrowotnymi konsekwencjami w późniejszym wieku.